Om oss

Kontakta mig gärna:

Cathrine Eklöf

Storholmsvägen 416e

post: info@rivendells.se Mobil: 0735 640381

Passa gärna på att scrolla ner så att du har möjlighet att läsa mer mina tankar kring avel nedanför.

Jag heter Cathrine Eklöf och jag har haft Pinscher sedan 1998 men då hette rasen Mellanpinscher. Min och Jonas första Pinscher var Such, Nuch Lilla Enebys Machiavelli hane. Macke var en underbar hund som jag tränade och tävlade med vilket gjorde det naturligt att bli aktiv i rasklubben. På den tiden hade Dvärg och Mellanpinscher en gemensam rasklubb och där satt jag bland annat som sekreterare.

Jag har numer förtjänst tecken från SSPK i guld, jag har suttit som Ordförande i Pinschersektionen, Sekreterare i Svenska Schnauzer Pinscherklubben, ledamot i Dvärgpinschersektionen. Jag har suttit i avelskommiten i alla klubbarna och jag är diplomerad avelsfunktionär via Svenska kennelklubben. I år 2024 har jag beslutat att efter 25 år för första gången ska vara ledig från ras eller specialklubbsarbete. I år firar också Rivendells kennel 20-år.

Jag var kennelflicka hos Sussie och Uffe som har Lilla Enebys Kennel och fick möjlighet att vara med och planera kullar och lära känna rasen på ett bra sätt. 2003 föddes Rivendells kennel och första kullen föddes den sista januari 2004.

Vi bor ungefär halvtid i ett radhus i Nacka utanför Stockholm och halvtid på vårt ställe i Östergötland. Jag och hundarna lever med min man Jonas och oftast med våra två ungdomar Julia född 2004 och Simon född 2005.

Vi har haft förmånen att föda upp flertalet både trevliga och fina Pinscher genom åren som bidragit till att blodet från vår uppfödning förts vidare i stora delar av världen.

Eftersom avelsbasen är liten och vi önskar oss att göra vårt bästa med att bidra till avelsbasen så har blivit många resor. Både i samband med exporter till Europeiska kollegor men även till USA och numer finns ”barnbarn” till och med i Australien. Vi har importerat hundar från Australien, USA, Tjeckien, Finland.

Våra hundar föds upp i hemmiljö och vi har just nu 5 hundar. Mormor Ch Oakwoods Who’s That Girl ”Nikki” som är 10, hennes dotter Ch Rivendells From Russia with love Tania 6 år, Tanias dotter CIB Jun CH Rivendells G.I Jane strax 2 år, Dvärgpinschern Rivendells Lilla Hallon 1 år och vår yngsta förmåga Nikkis barnbarn Rivendells Juicy Fruit Lucy. Hundarna lever med oss i soffor och hänger med på massa aktiviteter. Vi vill gärna ha möjlighet att ta med både vuxna och valpar till olika platser eftersom vi åker fram och tillbaka mellan Stockholm och landet en massa.

De flesta av våra kullar följer med ut till vårt landställe i Östergötland/Vingåker.

Våra valpar har ofta när de flyttar till sina respektive familjer redan upplevt en del roliga upptåg med vår familj.

Vad har vi då för Avelsmål? 
Genom ett långsiktigt tänkande med hela rasen och inte bara vår egen uppfödning i tanken så jobbar vi för att bevara och förädla det vi tycker Pinschern, både stor som liten är när den är som bäst:

En sund hund i kropp och själ som även är vacker att vila ögonen på. En robust kompis som är aktiv, stark och rolig. En hund som reagerar snabbt och har ett visst mått av integritet utan att vara obalanserad och osäker. En bra kompis kort och gott. 

Målet är alltid ganska enkelt och självklart; Vi vill att våra valpköpare ska få en kompis som sprider glädje i många år. För att det skall bli så behöver vi föda upp hundar som är sunda såväl mentalt som hälsomässigt.

När du sysslar med uppfödning av levande varelser blir det inte alltid som man tänkt sig men när man köper en hund ifrån oss kan man vara helt säker på att i de fall problem uppkommer är det inget som går oss obemärkt förbi. Vi tar det på allvar och vi vill alltid kunna finnas som ett stöd för våra valpköpare. Vi tar till oss den information vi får från er våra valpköpare och det är i mångt och mycket information från tidigare kullar som ligger sedan till grund för hur vi går vidare i vårt avelsarbete.

Ingen kan garantera att en hund inte blir sjuk, men vi använder naturligtvis endast friska hundar i avel där vi har så mycket kunskap som möjlig hundarna i stamböckerna.


Avelstikarna

Det är av yttersta vikt att tikar med valpar lever i en harmonisk miljö. Därför tar vi inte emot besök av främmande innan valparna är runt fyra veckor gamla. Vi lämnar inte tiken och nyfödda valpar ensamma. Våra tikar bestämmer helt och hållet själva när det är dags för andra hundar i familjen att träffa valparna. 

2003 fick vi vår första stamstik Lilla Enebys Quiz ”Ronja”. Ronja hade haft en kull valpar tidigare men efter den kullen gjorde vi henne till Svensk utställningschampion samt Årets tik i Pinschersektionen. Hon hade gjort en jätte-fin mentalbeskrivning och det var tack vare den jag fick upp ögonen för Ronja. Hon blev sedemera mamma till vår A (2004) &  B-Kull (2005). )

2005 Importerade vi vår andra stamtik från Australien Au ch, Se uch, SKBV, Svensk veteran vinnare Kaitler Haggiths Blessin. Hon har HD UA, är ögonlyst UA vid 4.5 års ålder och har känd mental status. Blessin är mamma till vår C (2005), E (2006), G (2008) & L-kull (2009).

Se uch Auch Kaitler Haggiths Blessin – import australien

2008 Importerade vi US ch Oakwoods Kaitler Conpiracy aka Secret från USA som sedemera blev Se uch, Juniorvärldsvinnare och svenskvinnare. Secret är HD B & Ögonlyst UA 2012 vid fyra års ålder. Hon är tillbaka hos vår samarbetspartner Kimberle på Oakwoods kennel i USA där även hennes dotter Am ch Rivendells Material Girl bor.

I slutet av 2008 tog vi även hem syskonen Se uch Oakwoods time to Winsome ”Rebel” & Sv-2010 Oakwoods in the Nick of time for Rivendells, som blev tragiskt förgiftad hos kennel Elenya’s men som hann tjuvpara en tik Troya som lämnade en fin kull som renderade i bland annat än valp som lade grunden för en Norrländsk kennel . Rebel har haft en fin kull valpar på Lilla Enebys kennel och hennes avkommor har lagt grunden för flertalet nya Pinscherkennlar.

Secret & Nick importerade från USA

2011 importerade vi tiken AKC Ch Immer Treu Midnight dreamer från USA, av olika skäl passade det inte ha valpar för oss just då så Dreamer fick istället två kullar på Lilla Enebys kennel. Hon blev bland annat mamma till en av de mest vinstrika Pinschertikarna i Sverige C.I.B. JWW-13 NORD UCH NORD V-13 WW-14 WW-15 Lilla Enebys Be’Brisca. Vi har tagit tillvara på linjen efter Dreamer först nu genom att använda Briscas son-son Lilla Enebys Sam som är pappa till vår Y-kull.

Sam när han gjorde BPH.

2012 köpte vi tillbaka fina Can ch Rivendells Leende Leia från USA. Hon kom tillbaka parad med Hollänska hanen Primo och vi fick 9 fina valpar i vår Q-kull där vi behöll Rivendells Qobra för framtida avel, av olika skäl valde vi inte att gå vidare på Q-kullen i vår avel. 2013 parade vi Leia igen med Putte, Multi ch Multiwinner Xitamiz Xtyl to the sky som är en mycket fin svensk hane. Vår S-kull bestod av 10 valpar. Vi har inte gått vidare på den tiklinjen men hoppas att någon av hanarna i S-kullen kommer gå vidare i avel i framtiden.

Putte & Leia

2013 köpte vi en annan tik från USA Immer True Oakwoods Sweatheart, dock hade Phoenix 75 % Rivendells blod så det var inte i ärlighetens namn en import vi gjorde för avelsbasens skull. Phoenix  bor numer i sällskapshem och har ett fint liv tillsammans med en härlig familj.

Utöver dessa hundar har vi sparat hundar på foder och importerat och ägt flertalet Pinscher och Dvärgpinscher som vi inte valt att gå vidare med i avel. Detta eftersom en avelshund måste ha det där lilla extra och vi har valt att i många fall att hellre avstå en att göra en kombination där vi inte känner att alla delarna är på plats.

Mellan 2013 – 2016 hade vi därför inga kullar Pinscher utan endast några Dvärgpinscher kullar. Vi hade under den perioden inte någon tik som det kändes rätt att ta valpar på. 2016 fick vi möjligheten att få ta hem:

Akch Oakwoods Who’s That Girl aka Nikki en dotter från vår Madonna (Rivendells Material Girl). Hon var då tre år gammal, hälsotestad och redan vinstrik och med en dokumenterad god mentalitet och hon vi hittade en fin hane i Tyskland och genom att den tyska ägaren hjälpte till och tömde honom var det möjligt att inseminera Nikki i USA  med C.I.B Dark Angels Kimmy Celtic Spirit. Ur den kullen har vi inte gått vidare på någon hund utan vi har valt att gå vidare på en dotter efter en polsk hane som lever i Ryssland: Multi CH Fly Force Star of Elune. Se uch Dk uch SE Vch Rivendells From Russia with Love aka Tania som gjort en suverän mentalbeskrivning och hon Svensk och Dansk utställningschampion och även Svensk viltspår champion. Hon är mamma till vår A, D, G, I & förhoppningsvis vår blivande K-kull under sommaren 2024. Vi har sparat Rivendells Akira och Rivendells G.I Jane efter Tania för framtida avel och efter Tania har Rivendells Dreamy gått vidare hos kennel Dexterity, Se uch Rivendells Danathion Denethor och Rivendells Golden Eye har gått vidare hos Touch the Stars kennel.

Vi kommer para Rivendells G.I Jane kring december 2024.


Hur är då vår idealpinscher? 

En hund som vill hänga med familjen på de aktiviteter som vi vill göra. Den är aktiv men kan tränas till att koppla av när inget händer. En tuff hund som går bra ihop med andra hundar. Naturligtvis under förutsättning att de andra hundarna är trevliga och förstår hundspråk. Den har integritet och kan vakta familj och hem. Den är robust och inte skällig.

Pinscher och barn? 

Vår erfarenhet är att det för det allra mesta går mycket bra. MEN har man uppfattningen att barn och hund ska vara lekkompisar, sova ihop och att hunden ska tåla nästan vad som helst så är inte Pinschern den rätta rasen för er.


Våra barn är uppvuxna med Pinscher och vi har haft hemma (som har varit på hundvakt eller parningar eller liknande) minst 20 olika Pinscher från olika linjer och mina barn har aldrig ens varit i närheten av att bli hundbitna. DOCK så har jag alltid varit uppmärksam på om en hund har verkat illa till mods. Har barnen varit stissiga och hundarna verkat trötta så har barn eller hundar nattats på olika ställen. Om en hund ser ut att ha integritet i soffan så får den helt enkelt inte ligga där utan förpassas i en hundbädd där barnen inte får störa hunden.  Kan man inte tänka sig att göra detta så tror jag egentligen att INGEN hund är det bästa alternativet.

Julia tillsammans med Rivendells Celma Ce’Nedra när hon besökte oss.

Vad gör vi som uppfödare för dig? 

Vi försöker att informera om vad som är bra och dåligt med de raserna vi föder uppp (Dvärg och Pinscher). Varken Dvärg eller ”mellan” Pinscher är raser som passar alla.

Vi har alltid varit behjälpliga vid de omplaceringar som varit aktuella men det är trist både för oss som uppfödare, för den förväntansfulla hundägaren och naturligtvis för hunden när det inte blir som man tänkt sig

.
Vi finns alltid här för rådgivning om det blir problem på vägen, en valp går igenom många perioder där man kan ha funderingar och oro och vi vill att man ringer oss först vid eventuell oro/problem. Vi är de som har allra mest erfarenhet av såväl ras som individer. Så är det förstås även skönt för er att få höra att ”Jo, så kan det vara just nu och syrran X var likadan under första löpet el liknande”
Kan vi inte hjälpa er så har vi kontakt med flertalet kunniga hundtränare på olika orter i Sverige med erfarenhet av Pinscher.

Rasen i stort då? 

Som tidigare nämnts jobbar vi via rasklubben och Schnazuer Pinscherklubben i Sverige, där jag suttit i avelskommitén och jag var även med och utformade det allra första RAS för Pinschern, sedan 2019 har jag även haft ansvar för revideringen av RAS (Ras specifik avelsstrategi) och i september 2022 faställde Svenska kennelklubbens avelskommité vårt senaste RAS.

Vi håller oss uppdaterade om rasens utveckling i både Sverige och övriga världen. Det är av yttersta vikt utifrån att rasen är så pass liten att den aveln som bedrivs även i övriga världen på ont och på gott påverkar oss en hel del. Vi har ett mycket gott samarbete med andra uppfödare och vår ambition är att alltid stötta och hjälpa till så att vi tillsammans med uppfödarkollegor i rasen gör ett så bra jobb som möjligt för Pinscherns bästa.

För mer information kontakta mig gärna:

Cathrine Eklöf

Storholmsvägen 416

epost: info@rivendells.se

Mobil: 0709-456471