Köpa valp från oss

Att köpa en valp skiljer sig inte i köplagens mening från att köpa ett kylskåp. Detta känns efter att ha fött upp hundar i 16 år fortfarande svårt att förstå. Min erfarenhet är att föda upp hundar upplevs som väldigt långt ifrån hur jag tror det är att massproducera kylskåp. Hunden är en levande varelse och varje kombination som föds upp är unik, både på ont och på gott.

Vid intresse av valp från oss kontaktar du oss via mail eller telefon. Då uppskattar jag om du berättar lite om dig själv, vad du är intresserad av att göra med din hund och lite om hur ditt liv ser ut idag. Jag vill också veta vad just DU förväntar dig av din hund och ditt hundägarskap. Varför detta är en viktig detalj är både utifrån vilken typ av föräldrakombination vi parat ihop och utifrån att vi försöker att tillse att rätt
valp hamnar i rätt hem. Vid fortsatt intresse även efter telefonsamtal, kan du anmäla dig som ”intressent” då håller vi kontakten allt eftersom dräktighet fortskrider. Det är också väldigt bra om ni har möjlighet att komma och hälsa på mamman till valparna, helst innan valpning, och samtidigt få bilda dig en uppfattning om oss i familjen Eklöf.

Se uch Rivendells Enchantress, Se uch, Akc Ch Jww-08 Oakwood V Kaitler Conspiracy (Vår Nikkis mormor) och Simon och Julia


Inför varje kombination har jag under en lång tid innan lagt mycket tid för att undersöka möjliga för och nackdelar med föräldrarna till er blivande valp. Målsättningen är alltid att det ska vara en kombination av föräldrar som kan möjliggöra en så bra framtid som möjligt för den individuella valpen. Att valpköpare ska få en valp som är frisk till kropp och själ för hunden på sikt ska kunna få ha ett så bra och härligt hundliv som möjligt. Mår hunden bra så är förutsättningarna goda för att valpen ska kunna sprida glädje hos sina ägare och i förlängningen ger det mig som uppfödare enormt mycket tillbaka. Jag tänker nämligen att i de allra flesta fall innebär inte valp leveransen ett slut på relationen mellan oss och valpköparen utan snarare en början.

Vad vi önskar av våra valpköpare och valpspekulanter är att man ska vara medveten om vad en hundvalp kräver och vi kommer prata mycket med er hur vi uppfattar att det innebär att ha en Pinscher. Därför behöver ni inte veta allt innan ni träffat oss och rasen, men när vi träffas kommer jag berätta en hel del av mina erfarenheter av rasen som jag levt med i närmare 25 år. Jag säger rasen även om Dvärgpinscher och Pinscher inte är en och samma ras men jag upplever dem som ganska lika i mångt och mycket av det som är grundläggande.

Jag upplever att Pinscher kräver en del både vad det gäller gäller uppfostran och de kräver även att du har gott om tid att ha hand om en valp/hund. Det vi söker för våra valpar är kärleksfulla hem med tid och intresse för valpen. Vi lägger stor vikt vid att ni har tänkt igenom hur vardagen skall fungera även efter den första intensiva valptiden, det är inte enligt lag tillåtet att lämna sin hund ensam långa dagar när man är på jobbet därför är detta något som jag kommer att fråga om hur du/ni tänkt lösa. Jag kan till viss del förstå att vissa undrar hur det kommer sig att så många av deras vänner och bekanta har hund och lämnar hunden ensam när de jobbar, varför klarar inte mina uppfödda hundar av den sortens liv? Det är visserligen så att många som tycker om att
ha hund tvingas av olika skäl att göra på det viset, jag vill dock inte att mina valpar ska ha det så. Jag tycker att det oftast leder till en jobbig situation för både familj och hund. Det leder till stress och dåligt samvete, därför vill jag att om det är så att blivande valpköpare arbetar heltid så ska det vara ordnat med någon form av passning av valpen. Jag tycker att det bästa är ni ordnat med hunddagis eller dagmatte innan man bokat en valp.

Små söta valpar växer upp snabbt.

Vi är aktiva medlemmar i våra respektive rasklubb och värnar om klubben och ger därför gåvomedlemskap till samtliga valpköpare. Vi anser att rasklubben är viktig eftersom det är via
samarbete mellan rasens uppfödare inom rasklubb som vi kan värna om våra raser på lång sikt.

Hur är då vår idealpinscher? 

En hund som vill hänga med familjen på de aktiviteter som vi vill göra. Den är aktiv men kan tränas till att koppla av när inget händer. En tuff hund som går bra ihop med andra hundar. Naturligtvis under förutsättning att de andra hundarna är trevliga och förstår hundspråk. Den har integritet och kan vakta familj och hem. Den är robust och inte skällig.

Pinscher och barn? 

Vår erfarenhet är att det för det allra mesta går mycket bra. MEN har man uppfattningen att barn och hund ska vara lekkompisar, sova ihop och att hunden ska tåla nästan vad som helst så är inte Pinschern den rätta rasen för er.
Våra barn är uppvuxna med Pinscher och vi har haft hemma (som har varit på hundvakt eller parningar eller liknande) minst 20 olika Pinscher från olika linjer och mina barn har aldrig ens varit i närheten av att bli hundbitna. DOCK så har jag alltid varit uppmärksam på om en hund har verkat illa till mods. Har barnen varit stissiga och hundarna verkat trötta så har barn eller hundar nattats på olika ställen. Om en hund ser ut att ha integritet i soffan så får den helt enkelt inte ligga där utan förpassas i en hundbädd där barnen inte får störa hunden.  Kan man inte tänka sig att göra detta så tror jag egentligen att INGEN hund är det bästa alternativet.

Vad gör vi som uppfödare för dig? 

Vi försöker att informera om vad som är bra och dåligt med de raserna vi föder uppp (Dvärg och Pinscher). Varken Dvärg eller ”mellan” Pinscher är raser som passar alla. Vi har alltid varit behjälpliga vid de omplaceringar som varit aktuella men det är trist både för oss som uppfödare, för den förväntansfulla hundägaren och naturligtvis för hunden när det inte blir som man tänkt sig.


Vi finns alltid här för rådgivning om det blir problem på vägen, en valp går igenom många perioder där man kan ha funderingar och oro och vi vill att man ringer oss först vid eventuell oro/problem. Vi är de som har allra mest erfarenhet av såväl ras som individer. Så är det förstås även skönt för er att få höra att ”Jo, så kan det vara just nu och syrran X var likadan under första löpet el liknande”

Kan vi inte hjälpa er så har vi kontakt med flertalet kunniga hundtränare på olika orter i Sverige med erfarenhet av Pinscher.

Rasen i stort då? 

Vi jobbar via rasklubben och Schnazuer Pinscherklubben i Sverige (där jag suttit/sitter i avelskommitén, är för tillfället invald i SSPK (2023) jag var även med och utformade det allra första RAS för Pinschern samt var ansvarig för den senaste revideringen av RAS som förankrades av aktiva engagerade uppfödare i klubben och som sedermera godkändes av SKK

Jag har även varit och är ansvarig för rasmontern tillsammans med Cecilia på Touch the Stars kennel som har varit och även i år kommer vara på Stockholms hundmässa.


Vi håller oss uppdaterade om rasens utveckling i både Sverige och övriga världen. Det är av yttersta vikt utifrån att rasen är så pass liten att den avels som bedrivs även i övriga världen på ont och på gott påverkar oss en hel del. Vi har ett mycket gott samarbete med andra uppfödare och vår ambition är att alltid stötta och hjälpa till så att vi tillsammans med uppfödarkollegor i rasen gör ett så bra jobb som möjligt för Pinscherns bästa.

Jag har suttit/sitter i Avelsrådet (kallas för RAM-gruppen i Dvärgpinscherklubben) vis olika tillfällen för båda raserna. Jag har gått Svenska kennelklubbens steg 1 utbildning för avelsråd samt steg 2 inriktning RAS.



När valpen levereras:

  • Är valpen avmaskad vid minst 3 tillfällen, 
  • ID-märkt med microchip (vi kollar alltid tillsammans med er att veterinären har gjort rätt med vår chipavläsare)
  • Finns det alltid en veterinärbesiktning (max 1 vecka gammal)
  • Vaccinerade om så önskas, tyvärr finns inte längre endast Parvo att tillgå så de som önskar ”chansa” och vaccinera sin blivande kompis måste göra det med DHPPI versican. Detta innebär tyvärr risk för Pinscherns vaccinationsreaktion redan 6 – 16 dagar efter leverans. Själva vaccinerar vi inte våra egna valpar innan 12 veckors ålder.
  • Registrerad i Svenska kennelklubben
  • Dolda felsförsäkrade

Med sig till valpens nya hem får köparna:

  • Mat som valpen är van vid, färskfoder och torrfoder. 
  • Liten filt/leksak som luktar mammahund och kullsyskon
  • Valpkoppel och halsband och eller sele
  • Självklart lilla valpen

Alla valpköpare har alltid livslång support

Hur går det till att hämta sin valp?
Den dagen du hämtar din valp så bestämmer vi en tid när ni ska vara här för att vi i lugn och ro ska kunna starta ert nya liv som pinscherägare på bästa sätt. Vi levererar inte valpar till flygplatser eller tågstationer annat än i yttersta undantag.
Vi brukar börja med att jag klipper klorna på er valp så att ni ser hur det går till och fungerar. Efter detta brukar valpen få springa runt med sina kompisar i köket och busa så att vi i lugn och ro kan ta en kopp kaffe och skriva papper prata och gå igenom den närmaste tiden med valpen.

Med i köpet får ni skötselinstruktioner, registreringsbevis i SKK, SKK köpeavtal, på dessa papper finns valpens
chipmärkning dokumenterad.

Valpens besiktningsintyg.

Du får också valpfoder med dig, fodret räcker en tid så att du själv hinner ordna med samma foder, jag brukar ha skickat en information några veckor innan leverans och även i den står vilket foder som valpen är van vid och en massa annat som ni kan förbereda inför att valpen kommer hem. Vi utfordrar alltid våra valpar med färskfoder samt ett bra torrfoder av premium kvalité. Det är önskvärt för valpens skull att ni fortsätter med samma foder som valpen är van vid.

Tänk på att ha en transportbur med till valpen som du kan fästa i ett bilbälte bredvid dig. Tidigare har vi rekommenderat att du ska ha någon med dig så att du kan ha valpen i knät. Nu har vi tänkt om, det bästa är om du lär valpen att sitta tryggt i bilen från första stund, i början kan gärna någon sitta bredvid valpen och kunna sträcka in fingrarna för att trygga valpen. Oavsett hur bra det går hemma så vill vi alltid att man hör av sig inom ett par dagar. Vi finns här för er – vår dörr och telefon står alltid öppna för er. Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Cathrine: 0709 456 471

pinscher@rivendells.se